D
2004.10.03. 11:24
Dextróz (glükóz, szőlőcukor) A dextróz a táplálékkiegészítőkben használt egyik alapvető szénhidrát fajta, mely főleg a tömegnövelő turmix porokban és energia italokban található meg, valamint a kreatin-transzportrendszerekben.
Leggyakoribb név: |
|
dextróz |
Egyéb nevei: |
|
szőlőcukor, glükóz |
Angol neve: |
|
dextrose, d-glucose |
Tápanyag kategória: |
|
egyszerű szénhidrát |
Vércukor index: (glükóz alapú számítás) |
|
100 | |
A szénhidrátok a szervezet alapvető energiaforrásai, melyek szükségesek a jó teljesítményhez és az izommunkához. Az izomnövelés és teljesítményfokozás során a napi kalóriabevitel viszonylag nagy arányát mindenképpen a szénhidrátoknak kell fedezniük (40-70%).
A dextrózt - mely egy egyszerű szénhidrát - kukorica keményítőből állítják elő enzimatikus eljárással. Az eredmény egy finom fehér por, mely jól oldódik vízben és igen édes. A dextróz vércukor indexe magas, a glükóz alapú meghatározás szerint értelemszerűen 100, tehát a standard viszonyítási érték (a dextróz a glükózipari neve). Ez alapján nagyon gyorsan, szinte azonnal felszívódó és nagy inzulin termelődést kiváltó szénhidrát fajtaként jellemezhető a dextróz.
A dextróz nagyszerűen alkalmazható a szervezet gyors energiával való ellátására és a kimerült szénhidrát raktárak feltöltésére (glikogén szintézis). Ezekhez a célokhoz a dextrózt a szervezet lemerült állapotai környékén kell alkalmazni: közvetlenül edzés előtt, alatt és után, valamint felkelés után (kb. 8 óra koplalást jelent ugye az éjszakai alvás).
Más esetekben viszont nem kívánatos a dextróz nagy vércukor és inzulin szint emelő hatása, mert hamarosan energia szint zuhanás következhet be, valamint a magas inzulin szint nem kedvez a zsírégetésnek és a tápanyag tárolást indítja be (potenciálisan zsírosodás).
|