T
2004.10.03. 11:34
Taurin (taurine) Az egyik aminosav, mely kategorizálása szerint feltételesen esszenciálisnak minősül (pl. erős terhelés, mint a testépítés során), ezért külső bevitelének jelentősége van. A taurin sejt-térfogat növelő tápanyagnak minősül és inzulin utánzó hatása van. Ezért kreatinnal és glutaminnal való kombinációja igen előnyös lehet.
Tejsavófehérje (tejsavó, whey protein) A tejsavófehérje a tehéntej kisebbik fehérje összetevője a nagyobb kazein komponens mellett. A legnépszerűbb táplálékkiegészítő fehérje, mert nagyon előnyös az aminosav összetétele a sportolók számára és emellett nagyon sok egyéb pozitív hatása is van, többek között erősíti az immunrendszert és gyorsítja a regenerációt. Fontos jellemzője még az is, hogy úgynevezett gyors fehérje, tehát nagyon hamar felszívódik és a vérbe juttatja az aminosav tartalmát, amit így a szervezet fel tud használni. Edzés után mindenképpen, de a mai tudás szerint edzés előtt is a tejsavófehérje fogyasztása ajánlott a maximális eredmények érdekében. Gyakorlatilag táplálékkiegészítőként lehet csak fogyasztani, mivel a tej kb 3.5%-os protein tartalmának is csak az egynegyede, tehát a tej 0.85%-a tejsavófehérje. Ez nem több, mint 4 g fél liter tejben. Ezzel szemben egy mérőkanál tejsavófehérje protein átlagosan 20 g tejsavófehérjét biztosít.
Termogén, termogenezis (thermogenic, thermogenesis) A kifejezés a hőképződésre utal, ami a testünkben lejátszódik. Ez a jelenség több fajta is lehet, mi elsősorban a táplálék okozta hőfejlődésre gondolunk (emlékezz, hogy mi történik, ha nagyon sokat, vagy csípőset eszel), illetve a termogén táplálékkiegészítők hatására. Ezeknél a működési elv az, hogy kalóriák hőtermelésre fokozottabb mértékben használódnak el, így nagyobb lesz a zsírégetéshez szükséges negatív energia mérleg.
|