Z
2004.10.03. 11:36
Zöld tea A zöld tea (Camellia sinensis/Thea sinensis, Thea assamica) tartalmaz jelentős mennyiségű koffeint (a szárazanyag 2.5-55.5%-a), kis mennyiségű teobromint (0.07-0.17%) és teofillint (0.013%), és ami még fontosabb, katechineket, elsősorban epigallocatechin gallate-ot (EGCG), epicatechin gallate-ot (ECG), epigallocatechin-t (EGC) és epicatechin-t (EC). Ezek polifenol vegyületek, melyek elsősorban a zöld teában fordulnak elő. A zöld tea igen egészséges: hatásos anti-oxidáns, pozitív hatással van a rákra és a szív-érrendszeri betegségekre, elősegíti a fogyást többféle módon is (termogén zsírégető, csökkenti az étvágyat, csökkenti a zsírok felszívódását), de mindemellett nem stimuláló hatású (a koffein mentes kivonatok).
|